Gümüşhane Üniversitesi'nden Önemli Başarı

Yaşam 23.08.2024 - 16:19, Güncelleme: 23.08.2024 - 16:33 3049 kez okundu.
 

Gümüşhane Üniversitesi'nden Önemli Başarı

Gümüşhane Üniversitesi Madencilik İhtisas Koordinatörlüğü yaptığı deneyler sonucunda maden atıklarının yeniden dönüşebildiğini ortaya çıkardı.
Gümüşhane Üniversitesi Madencilik İhtisas Koordinatörlüğü yaptığı deneyler sonucunda maden atıklarının yeniden dönüşebildiğini ortaya çıkardı. Maden sahalarından çıkan kimyasal atıklar çevreye uyumu denetlenerek doğayla birleştirilecek. Gümüşhane Üniversitesi Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından yürütülen çalışmalar, Giresun'un Doğankent ilçesindeki Alagöz Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait metalik maden işletmesinde önemli çevresel iyileştirmelere imza attı. Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Alemdağ’ın önderliğinde yürütülen bu projede, Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Prof. Dr. Enver Akaryalı, Doç. Dr. Mehmet Ali Gücer ve Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Çavuşoğlu görev aldı. Proje kapsamında yapılan araştırmalarda, maden işletmesinde oluşan atık malzemelerin Asit Maden Drenajı (AMD) oluşturma potansiyeli, yeraltı macun dolgu malzemesi olarak kullanılabilirliği, dolgu öncesi ve sonrası tahkimat tasarımı ve bu atıkların çevresel etkileri incelendi. Araştırmalar sonucunda, maden atıklarının yeniden flotasyon işlemine tabi tutulmasıyla çevreye duyarlı çözümler üretildi. Projelerden elde edilen bulgular, flotasyon yöntemiyle işlenen atıkların, yüksek dayanım ve çevresel sürdürülebilirlik sağladığı ortaya çıktı. Özellikle pirit içeren atıkların flotasyon işlemiyle piritten arındırılması, Asit Maden Drenajı (AMD) riskini ortadan kaldırarak çevreye zarar vermeyen bir atık yönetimi modeli sunuyor. Flotasyon işlemiyle piritin uzaklaştırılması bu tür atıkların hem yerüstü hem de yeraltı depolama alanlarında daha güvenli bir şekilde yönetilmesine de olanak tanımakta. Böylelikle atıkların uzun vadede çevresel etkileri de minimize edilmiş oluyor. Proje ekibi ayrıca, yeraltı maden sahasında gerçekleştirilen dayanım ve duyarlılık analizleri sonucunda, bazı galerilerde yerel duyarsızlıkların önlenmesi için önerilerde bulundu. Bu öneriler doğrultusunda, maden sahasında daha güvenli bir çalışma ortamı sağlanması hedefleniyor.
Gümüşhane Üniversitesi Madencilik İhtisas Koordinatörlüğü yaptığı deneyler sonucunda maden atıklarının yeniden dönüşebildiğini ortaya çıkardı.

Gümüşhane Üniversitesi Madencilik İhtisas Koordinatörlüğü yaptığı deneyler sonucunda maden atıklarının yeniden dönüşebildiğini ortaya çıkardı. Maden sahalarından çıkan kimyasal atıklar çevreye uyumu denetlenerek doğayla birleştirilecek.

Gümüşhane Üniversitesi Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından yürütülen çalışmalar, Giresun'un Doğankent ilçesindeki Alagöz Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait metalik maden işletmesinde önemli çevresel iyileştirmelere imza attı. Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Alemdağ’ın önderliğinde yürütülen bu projede, Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Prof. Dr. Enver Akaryalı, Doç. Dr. Mehmet Ali Gücer ve Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Çavuşoğlu görev aldı.

Proje kapsamında yapılan araştırmalarda, maden işletmesinde oluşan atık malzemelerin Asit Maden Drenajı (AMD) oluşturma potansiyeli, yeraltı macun dolgu malzemesi olarak kullanılabilirliği, dolgu öncesi ve sonrası tahkimat tasarımı ve bu atıkların çevresel etkileri incelendi. Araştırmalar sonucunda, maden atıklarının yeniden flotasyon işlemine tabi tutulmasıyla çevreye duyarlı çözümler üretildi.

Projelerden elde edilen bulgular, flotasyon yöntemiyle işlenen atıkların, yüksek dayanım ve çevresel sürdürülebilirlik sağladığı ortaya çıktı. Özellikle pirit içeren atıkların flotasyon işlemiyle piritten arındırılması, Asit Maden Drenajı (AMD) riskini ortadan kaldırarak çevreye zarar vermeyen bir atık yönetimi modeli sunuyor. Flotasyon işlemiyle piritin uzaklaştırılması bu tür atıkların hem yerüstü hem de yeraltı depolama alanlarında daha güvenli bir şekilde yönetilmesine de olanak tanımakta. Böylelikle atıkların uzun vadede çevresel etkileri de minimize edilmiş oluyor.

Proje ekibi ayrıca, yeraltı maden sahasında gerçekleştirilen dayanım ve duyarlılık analizleri sonucunda, bazı galerilerde yerel duyarsızlıkların önlenmesi için önerilerde bulundu. Bu öneriler doğrultusunda, maden sahasında daha güvenli bir çalışma ortamı sağlanması hedefleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberkelkit.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.