Kelkit'te Karabuğdaylar Çiçek Açtı

Yaşam 24.07.2024 - 13:04, Güncelleme: 24.07.2024 - 13:09 3597+ kez okundu.
 

Kelkit'te Karabuğdaylar Çiçek Açtı

Kelkit İlçesinde ekilen karabuğdaylar çiçek açarken, sanılanın aksine bir buğday türü olmayan sözde tahıllar grubuna ait bitki, açan beyaz çiçekleri ile de görenleri şaşkına çeviriyor.
Her yönüyle sıra dışı bir ürün olan ve “Yalancı tahıl” olarak tanımlanan Karabuğday; Gümüşhane’nin Köse, Kelkit ve Şiran ilçelerinde yaygın olarak yetiştirilmeye başlandı.  Kelkit’in yanı sıra Köse ve Şiran İlçelerinde de yetiştirilen ve “Glutensiz Yaşam İçin Karabuğday Projesi` kapsamında desteklenen ürün çölyak hastaları için çok önemli bir besin kaynağı olarak dikkat çekiyor. Kelkit ilçesi Sadak Köyü kırsalında fotoğraflanan tarlaların görüntüsü güzelliği ile vatandaşların ilgisini çekerken, Kara ve Buğday kelimelerinden oluşan adına rağmen ne buğday ne de kara olması karabuğdayı daha ilgi çekici kılıyor. Karabuğday Nedir? Kuzukulağıgiller familyasına ait olan tek yıllık bir bitki çeşidini oluşturuyor. İsminde “buğday” olmasına karşılık buğdaygiller familyasından olmayan bu bitki, kinoa ve amarant gibi besinlerle birlikte “pseudocereal” (sözde tahıllar) grubuna giriyor. Nohut ve bulgurun birleşimine benzer aromatik bir tada sahip olan karabuğday, tariflerin içinde hemen ayırt edilebiliyor. Karabuğdayın “yaygın karabuğday” ve “Tatar karabuğdayı” olarak iki türü bulunuyor. Yaygın karabuğday adından da anlaşılacağı üzere en çok tüketilen çeşidi oluştururken, Tatar karabuğdayı ise bu bitkinin besin değeri en yüksek olan türü olma özelliğini taşıyor. En çok Ukrayna, Polonya ve Rusya’da yetişen karabuğday, diğer adı olan “Greçka” adını da bu coğrafyadan alıyor. Tarihçilerin görüşlerine göre, bitkinin bu adı almasında 7’nci yüzyılda ekim alanlarının Yunan keşişlerin işgalinde olmasının payı bulunuyor. Bu Özel Besin Nasıl Tüketilir? Karabuğday tüketim şekilleri genel olarak; haşlayarak çorba, yahni, bulgur ve pilav gibi yemeklere ilave edebilir. Pirinç pilavının içine eklenebileceği gibi tek başına karabuğday pilavı da yapılabilir. Yine, dolma ve sarma çeşitleri için iç harç yapımında kullanabilir. Marul, soğan ve dereotu gibi malzemelerle birlikte karabuğday salatası yapılabiliyor. Yoğurdun içine eklenerek besleyici ara öğün tarifleri gerçekleştirilebildiği gibi sebze ve et yemeklerine taneleriyle veya blenderden geçirilmiş haliyle eklenebiliyor. Su veya süt ile haşlayarak lapa şeklinde kahvaltılarda veya ara öğünlerde tüketebilecek karabuğdayın un haline getirilerek pek çok tatlı ve tuzlu hamur işi tarifi hazırlanabiliyor.  Aynı zamanda ekmek ve makarna yapımında ana veya yardımcı malzeme olarak da kullanılıyor.  
Kelkit İlçesinde ekilen karabuğdaylar çiçek açarken, sanılanın aksine bir buğday türü olmayan sözde tahıllar grubuna ait bitki, açan beyaz çiçekleri ile de görenleri şaşkına çeviriyor.

Her yönüyle sıra dışı bir ürün olan ve “Yalancı tahıl” olarak tanımlanan Karabuğday; Gümüşhane’nin Köse, Kelkit ve Şiran ilçelerinde yaygın olarak yetiştirilmeye başlandı. 

Kelkit’in yanı sıra Köse ve Şiran İlçelerinde de yetiştirilen ve “Glutensiz Yaşam İçin Karabuğday Projesi` kapsamında desteklenen ürün çölyak hastaları için çok önemli bir besin kaynağı olarak dikkat çekiyor. Kelkit ilçesi Sadak Köyü kırsalında fotoğraflanan tarlaların görüntüsü güzelliği ile vatandaşların ilgisini çekerken, Kara ve Buğday kelimelerinden oluşan adına rağmen ne buğday ne de kara olması karabuğdayı daha ilgi çekici kılıyor.

Karabuğday Nedir?

Kuzukulağıgiller familyasına ait olan tek yıllık bir bitki çeşidini oluşturuyor. İsminde “buğday” olmasına karşılık buğdaygiller familyasından olmayan bu bitki, kinoa ve amarant gibi besinlerle birlikte “pseudocereal” (sözde tahıllar) grubuna giriyor.

Nohut ve bulgurun birleşimine benzer aromatik bir tada sahip olan karabuğday, tariflerin içinde hemen ayırt edilebiliyor. Karabuğdayın “yaygın karabuğday” ve “Tatar karabuğdayı” olarak iki türü bulunuyor. Yaygın karabuğday adından da anlaşılacağı üzere en çok tüketilen çeşidi oluştururken, Tatar karabuğdayı ise bu bitkinin besin değeri en yüksek olan türü olma özelliğini taşıyor.

En çok Ukrayna, Polonya ve Rusya’da yetişen karabuğday, diğer adı olan “Greçka” adını da bu coğrafyadan alıyor. Tarihçilerin görüşlerine göre, bitkinin bu adı almasında 7’nci yüzyılda ekim alanlarının Yunan keşişlerin işgalinde olmasının payı bulunuyor.

Bu Özel Besin Nasıl Tüketilir?

Karabuğday tüketim şekilleri genel olarak; haşlayarak çorba, yahni, bulgur ve pilav gibi yemeklere ilave edebilir. Pirinç pilavının içine eklenebileceği gibi tek başına karabuğday pilavı da yapılabilir. Yine, dolma ve sarma çeşitleri için iç harç yapımında kullanabilir. Marul, soğan ve dereotu gibi malzemelerle birlikte karabuğday salatası yapılabiliyor. Yoğurdun içine eklenerek besleyici ara öğün tarifleri gerçekleştirilebildiği gibi sebze ve et yemeklerine taneleriyle veya blenderden geçirilmiş haliyle eklenebiliyor. Su veya süt ile haşlayarak lapa şeklinde kahvaltılarda veya ara öğünlerde tüketebilecek karabuğdayın un haline getirilerek pek çok tatlı ve tuzlu hamur işi tarifi hazırlanabiliyor.  Aynı zamanda ekmek ve makarna yapımında ana veya yardımcı malzeme olarak da kullanılıyor.

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberkelkit.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.