Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Kelkit Havzası, Kalan Son Ekolojik Kale

Yaşam 05.10.2023 - 14:05, Güncelleme: 22.11.2023 - 05:13 1547+ kez okundu.
 

Kelkit Havzası, Kalan Son Ekolojik Kale

Tempo TV'de yayınlanan bir programda İbrahim Kurt'un konuğu olan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Buhan, Kelkit Havzasının önemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Katıldığı programda Kelkit Havzasının önemine dair birçok bilgiyi paylaşan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Buhan, dünyanın ciddi bir küresel iklim değişikliği tehdidi ile karşı karşıya olduğunu hatırlatarak, Gümüşhane’nin de içerisinde yer aldığı Kelkit Havzasının gelecek zamanlarda oluşacak olan bu küresel iklim tehdidine karşı Anadolu'nun son ekolojik kalesi olduğu söyledi. Gümüşhane’nin Köse, Kelkit ve Şiran ilçelerinin yer aldığı Kelkit Havzasının, çok özel bir mikrokilima alanı olduğunu ve bu bölgenin kendine has birçok endemik bitkiye de ev sahipliği yaptığının altını çizen Doç. Dr. Ekrem Buhan, önümüzdeki süreçte oluşacak bir iklim bozulmasında Kelkit Havzasının birçok canlıya ev sahipliği yapabileceğini aktardı. Buhan ayrıca bu ekolojik kalenin çevre dostu olmayan yatırımlarla kaybedilmesi halinde  ise Anadolu'nun tamamen yok olacağını söyledi.    “Burası Çok Önemli Bir Mikrokilima Alanıdır” Kelkit havzasının çok özel bir mikrokilima alanı olduğunu belirten Buhan, “Kelkit Havzası kendine has endemik bitkilere sahiptir. Akdeniz'e benzer özellikler gösterir. Zeytinimiz vardır, dünyanın en kuzeyinde yetişen Akdeniz'e özgü̈ Lübnan Sedirleri bu havzada Niksar ve Erbaa'da doğal olarak yetişmektedir. Yine Akdeniz'e özgü̈ bitki türü̈ olan makilik alanların dünyanın en kuzeyinde olanları bu havzada yetişmektedir. Bu makiler ve bitkiler 11 bin yıl önceki buzul çağında bu havzanın bir koruma alanı olduğuna işarettir. Yine önümüzdeki süreçte oluşacak bir iklim bozulmasında canlılar yine bu havzaya sığınacaklardır. O derece önemlidir yani. Bu havzanın bir özelliği de suyu boldur” diye konuştu.    “Bu Ekolojik Kale Kaybedilirse Anadolu Yok Olur”  Son olarak Kelkit Havzasının koruyucu bir alan olduğuna dikkat çeken Buhan, “Doğu batı istikametinde 11 bin yıl önceki iklim değişikliğinde koruyucu bir alan olan Kelkit Havzası gelecek zamanlarda oluşacak küresel iklim tehdidine karşı da Anadolu'nun son ekolojik kalesidir. Eğer bu ekolojik kale, çevre dostu olmayan yatırımlarla kaybedilirse kaybeden Anadolu olacaktır. Tekraren söylüyorum, Kelkit Havzası insanların, hayvan ve bitkilerin gelecekteki küresel iklim değişikliklerinde yaşama alanı bulabileceği son ekolojik kaledir. Havzamızın iklim türü̈ Batı Okyanus iklim türüne benzer, çok özel bir iklim yapısıdır ve çok kırılgandır. Bu özelliklerini korumalıyız, koruyucu tedbirler almalıyız ki Anadolu insanını, hayvanlarını ve bitkilerini barındırmalıyız yoksa Anadolu'yu koruyamayız. Son olarak 40 yıldır sahada bu konularda çalışmaktayım. Türkiye’deki neredeyse tüm akarsular, yer altı suları halkımızın anlayacağı dille söylemem gerekirse kollarımızda öldüler. Yaşayan birkaç̧ tane nehrimiz kaldı bunlardan birisi de Kelkit. Yaşıyor ama ağır hasta“ ifadelerine yer verdi.
Tempo TV'de yayınlanan bir programda İbrahim Kurt'un konuğu olan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Buhan, Kelkit Havzasının önemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Katıldığı programda Kelkit Havzasının önemine dair birçok bilgiyi paylaşan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Buhan, dünyanın ciddi bir küresel iklim değişikliği tehdidi ile karşı karşıya olduğunu hatırlatarak, Gümüşhane’nin de içerisinde yer aldığı Kelkit Havzasının gelecek zamanlarda oluşacak olan bu küresel iklim tehdidine karşı Anadolu'nun son ekolojik kalesi olduğu söyledi. Gümüşhane’nin Köse, Kelkit ve Şiran ilçelerinin yer aldığı Kelkit Havzasının, çok özel bir mikrokilima alanı olduğunu ve bu bölgenin kendine has birçok endemik bitkiye de ev sahipliği yaptığının altını çizen Doç. Dr. Ekrem Buhan, önümüzdeki süreçte oluşacak bir iklim bozulmasında Kelkit Havzasının birçok canlıya ev sahipliği yapabileceğini aktardı. Buhan ayrıca bu ekolojik kalenin çevre dostu olmayan yatırımlarla kaybedilmesi halinde  ise Anadolu'nun tamamen yok olacağını söyledi. 

 

“Burası Çok Önemli Bir Mikrokilima Alanıdır”

Kelkit havzasının çok özel bir mikrokilima alanı olduğunu belirten Buhan, “Kelkit Havzası kendine has endemik bitkilere sahiptir. Akdeniz'e benzer özellikler gösterir. Zeytinimiz vardır, dünyanın en kuzeyinde yetişen Akdeniz'e özgü̈ Lübnan Sedirleri bu havzada Niksar ve Erbaa'da doğal olarak yetişmektedir. Yine Akdeniz'e özgü̈ bitki türü̈ olan makilik alanların dünyanın en kuzeyinde olanları bu havzada yetişmektedir. Bu makiler ve bitkiler 11 bin yıl önceki buzul çağında bu havzanın bir koruma alanı olduğuna işarettir. Yine önümüzdeki süreçte oluşacak bir iklim bozulmasında canlılar yine bu havzaya sığınacaklardır. O derece önemlidir yani. Bu havzanın bir özelliği de suyu boldur” diye konuştu.

 

 “Bu Ekolojik Kale Kaybedilirse Anadolu Yok Olur”

 Son olarak Kelkit Havzasının koruyucu bir alan olduğuna dikkat çeken Buhan, “Doğu batı istikametinde 11 bin yıl önceki iklim değişikliğinde koruyucu bir alan olan Kelkit Havzası gelecek zamanlarda oluşacak küresel iklim tehdidine karşı da Anadolu'nun son ekolojik kalesidir. Eğer bu ekolojik kale, çevre dostu olmayan yatırımlarla kaybedilirse kaybeden Anadolu olacaktır. Tekraren söylüyorum, Kelkit Havzası insanların, hayvan ve bitkilerin gelecekteki küresel iklim değişikliklerinde yaşama alanı bulabileceği son ekolojik kaledir. Havzamızın iklim türü̈ Batı Okyanus iklim türüne benzer, çok özel bir iklim yapısıdır ve çok kırılgandır. Bu özelliklerini korumalıyız, koruyucu tedbirler almalıyız ki Anadolu insanını, hayvanlarını ve bitkilerini barındırmalıyız yoksa Anadolu'yu koruyamayız. Son olarak 40 yıldır sahada bu konularda çalışmaktayım. Türkiye’deki neredeyse tüm akarsular, yer altı suları halkımızın anlayacağı dille söylemem gerekirse kollarımızda öldüler. Yaşayan birkaç̧ tane nehrimiz kaldı bunlardan birisi de Kelkit. Yaşıyor ama ağır hasta“ ifadelerine yer verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberkelkit.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.