Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

‘Tarih Yeniden Yazılıyor’

Gümüşhane 05.09.2023 - 17:27, Güncelleme: 22.11.2023 - 05:13 3779+ kez okundu.
 

‘Tarih Yeniden Yazılıyor’

Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, Kelkit ilçesinde bulunan Satala Antik kentinde yapılan kazıları yerinde inceledi.
Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Sadak köyündeki Satala Antik Kentinde her yıl yapılan arkeolojik kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Gümüşhane Valiliği olarak kazı çalışmalarına her türlü desteğin verileceğini söyleyen vali Tanrısever,   “Kelkit ilçemize bağlı Sadak köyünde Antik Satala kentindeyiz. Yaklaşık altı yıldır devam eden bu kazılarda, Roma İmparatorluğu'nun çok önemli bir lejyonunun kalıntılarının bulunduğu bu alanda kıymetli hocalarımız yaptığı araştırmalarla lejyon öncesinde Urartuların  tarihlerinin olduğunu tespit ettiler. Kıymetli hocalarımızın bu çalışmalarına destek vereceğiz. Kaymakamlığımız, belediyemiz ve Gümüşhane Valiliği olarak bu çalışmalara her türlü desteği vereceğiz. Gümüşhane'mize, ülkemize çok önemli bir turistik destinasyon kazandırmış olacağız. Sanırım hocalarımızın bu keşifleriyle Anadolu'daki tarih yeniden yazılacak” şeklinde konuştu.   Satala Antik kentinde yapılan kazılar hakkında bilgi veren Kazı başkanı Doç. Dr. Şahin Yıldırım ise, “Roma İmparatorluğu'nun doğudaki en büyük yerleşimlerinden birisi Satala antik kenti, on beşinci lejyonun ana üssü durumunda. Bugün Gümüşhane valimiz sağ olsunlar bizi ziyaret ettiler, desteklerini bize belirttiler. Bu açıdan bizim için çok önemliydi. Roma, Lejyon Kalesi'nde yürüttüğümüz çalışmalar ve mevkiinde Romen Park dönemi lejyonlarının mezarlarının olduğu bölüm de yapmış olduğumuz çalışmalar bu seneki çalışmamızın ana unsurunu oluşturmakta. Bununla beraber de özellikle bu lejyonların bulunduğu kale binalarının mimarisiyle ilgili de çalışmalar yürüttük. Bakımlarını özellikle yaptığımız çalışma arsasında bundan sonra ikinci yüzyılın başlarına tarihlendirilen verilere ulaşmış durumdayız. Sayın Vali'mizin de belirttiği üzere Urartu dönemine tarihlendirilen ve daha erken dönemlerde tarihlendirilen Kuzeydoğu Anadolu'daki en önemli antik kent durumunda. Uzun yıllar burada yürütülecek çalışmalarla beraber öneminin artacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda da büyük bir potansiyeli var. Turizm potansiyeline sahip yapı kalıntılarıyla ve yine mezarlarla karşılaştık. Biz ve Elif Hoca'mızla beraber benden sonraki görevde olacak olan hocamızla beraber buradaki çalışmaları ilerletmeyi, yürütmeyi ve projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Özellikle de bu çevre düzenleme ve müze projelerini hayata geçirdiğimiz takdirde Satala’nın bu bölgedeki varlığını daha da arttırmış olacağız” dedi.
Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, Kelkit ilçesinde bulunan Satala Antik kentinde yapılan kazıları yerinde inceledi.

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Sadak köyündeki Satala Antik Kentinde her yıl yapılan arkeolojik kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Gümüşhane Valiliği olarak kazı çalışmalarına her türlü desteğin verileceğini söyleyen vali Tanrısever,

 

“Kelkit ilçemize bağlı Sadak köyünde Antik Satala kentindeyiz. Yaklaşık altı yıldır devam eden bu kazılarda, Roma İmparatorluğu'nun çok önemli bir lejyonunun kalıntılarının bulunduğu bu alanda kıymetli hocalarımız yaptığı araştırmalarla lejyon öncesinde Urartuların  tarihlerinin olduğunu tespit ettiler. Kıymetli hocalarımızın bu çalışmalarına destek vereceğiz. Kaymakamlığımız, belediyemiz ve Gümüşhane Valiliği olarak bu çalışmalara her türlü desteği vereceğiz. Gümüşhane'mize, ülkemize çok önemli bir turistik destinasyon kazandırmış olacağız. Sanırım hocalarımızın bu keşifleriyle Anadolu'daki tarih yeniden yazılacak” şeklinde konuştu.
 

Satala Antik kentinde yapılan kazılar hakkında bilgi veren Kazı başkanı Doç. Dr. Şahin Yıldırım ise,

“Roma İmparatorluğu'nun doğudaki en büyük yerleşimlerinden birisi Satala antik kenti, on beşinci lejyonun ana üssü durumunda. Bugün Gümüşhane valimiz sağ olsunlar bizi ziyaret ettiler, desteklerini bize belirttiler. Bu açıdan bizim için çok önemliydi. Roma, Lejyon Kalesi'nde yürüttüğümüz çalışmalar ve mevkiinde Romen Park dönemi lejyonlarının mezarlarının olduğu bölüm de yapmış olduğumuz çalışmalar bu seneki çalışmamızın ana unsurunu oluşturmakta. Bununla beraber de özellikle bu lejyonların bulunduğu kale binalarının mimarisiyle ilgili de çalışmalar yürüttük. Bakımlarını özellikle yaptığımız çalışma arsasında bundan sonra ikinci yüzyılın başlarına tarihlendirilen verilere ulaşmış durumdayız. Sayın Vali'mizin de belirttiği üzere Urartu dönemine tarihlendirilen ve daha erken dönemlerde tarihlendirilen Kuzeydoğu Anadolu'daki en önemli antik kent durumunda. Uzun yıllar burada yürütülecek çalışmalarla beraber öneminin artacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda da büyük bir potansiyeli var. Turizm potansiyeline sahip yapı kalıntılarıyla ve yine mezarlarla karşılaştık. Biz ve Elif Hoca'mızla beraber benden sonraki görevde olacak olan hocamızla beraber buradaki çalışmaları ilerletmeyi, yürütmeyi ve projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Özellikle de bu çevre düzenleme ve müze projelerini hayata geçirdiğimiz takdirde Satala’nın bu bölgedeki varlığını daha da arttırmış olacağız” dedi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberkelkit.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.