Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Ayı talanı devam ediyor

Kelkit 01.09.2023 - 10:11, Güncelleme: 22.11.2023 - 05:13 14335+ kez okundu.
 

Ayı talanı devam ediyor

Gümüşhane’nin birçok noktasında son dönemde sayıları artan ayılar yüzünden vatandaşların yaz boyu binbir güçlükle ürettiği sebze ve meyveler talan edilirken, vatandaşlar bu durumdan oldukça muzdarip.
Torul ilçesine bağlı Altınpınar köyü Çitdüzü mahallesinde bulunan sebze ve meyve bahçesine giren ayılar bütün ürünleri talan etti. Mahalle sakinlerinden Seyfettin Demirci, “Ne fasulye bıraktı ne fındık ne de meyve. Bir yıllık emeğimiz boşa gitti” diyerek dert yandı.   Ayıların 2003 yılında koruma altındaki yaban hayvanları listesine alınmasıyla Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ayı popülasyonunda büyük artış oldu. Özellikle Torul ilçesinin Çit Deresi güzergahında bulunan sebze ve meyve bahçeleri ayılar tarafından talan ediliyor.   Sayısı sürekli artan ayılar yiyecek bulmak için köylülerin bahçelerine, arılarına zarar vermeye başladı. Vurulması durumunda ağır ceza ödemekle karşı karşıya kalan köylüler devlete 'ayılarınıza sahip çıkın' çağrısında bulundu. Ayılar tarafından maddi zarara uğrayan vatandaşlar, ilçe kaymakamlığına başvurarak zararlarının karşılanmasını istiyorlar. Ancak şimdiye kadar somut bir adım atılmadı.    “Ayılardan bizi kurtarın” Devletin, ayılardan kendilerini kurtarmasını isteyen Seyfettin Demirci, “Bu ayılardan bizi kurtarın. Devlet ayılara sahip çıksın. Ayılarımızı koruyalım ama bize verdikleri zararı kim karşılayacak? Yaban hayatını koruyalım. Koruyalım ama bir yıllık emeğimiz heba olup gidiyor” dedi.    Ayıların armut yediğini bildiğini ancak elma ya da fındık yediğini ilk kez gördüğünü anlatan Demirci, “Bir yıllık emeğimiz olan fasulyelerimizi yapraklarına kadar yediler. Yüz dibe yakın fındıklarımda bir tane fındık bırakmadıkları gibi fındıkların dallarını bile kırdılar. Sadece benim değil bu dere güzergahında sebze ve meyve bahçelerine büyük zarar verdiler. Bizim devletten beklentimiz koruma altında olan bu ayıların verdiği zararın karşılanmasıdır” diye konuştu.    Haberin Kaynağı: Gümüşkent Gazetesi
Gümüşhane’nin birçok noktasında son dönemde sayıları artan ayılar yüzünden vatandaşların yaz boyu binbir güçlükle ürettiği sebze ve meyveler talan edilirken, vatandaşlar bu durumdan oldukça muzdarip.

Torul ilçesine bağlı Altınpınar köyü Çitdüzü mahallesinde bulunan sebze ve meyve bahçesine giren ayılar bütün ürünleri talan etti. Mahalle sakinlerinden Seyfettin Demirci, “Ne fasulye bıraktı ne fındık ne de meyve. Bir yıllık emeğimiz boşa gitti” diyerek dert yandı.

 

Ayıların 2003 yılında koruma altındaki yaban hayvanları listesine alınmasıyla Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ayı popülasyonunda büyük artış oldu. Özellikle Torul ilçesinin Çit Deresi güzergahında bulunan sebze ve meyve bahçeleri ayılar tarafından talan ediliyor.

 

Sayısı sürekli artan ayılar yiyecek bulmak için köylülerin bahçelerine, arılarına zarar vermeye başladı. Vurulması durumunda ağır ceza ödemekle karşı karşıya kalan köylüler devlete 'ayılarınıza sahip çıkın' çağrısında bulundu. Ayılar tarafından maddi zarara uğrayan vatandaşlar, ilçe kaymakamlığına başvurarak zararlarının karşılanmasını istiyorlar. Ancak şimdiye kadar somut bir adım atılmadı. 

 

“Ayılardan bizi kurtarın”

Devletin, ayılardan kendilerini kurtarmasını isteyen Seyfettin Demirci, “Bu ayılardan bizi kurtarın. Devlet ayılara sahip çıksın. Ayılarımızı koruyalım ama bize verdikleri zararı kim karşılayacak? Yaban hayatını koruyalım. Koruyalım ama bir yıllık emeğimiz heba olup gidiyor” dedi. 

 

Ayıların armut yediğini bildiğini ancak elma ya da fındık yediğini ilk kez gördüğünü anlatan Demirci, “Bir yıllık emeğimiz olan fasulyelerimizi yapraklarına kadar yediler. Yüz dibe yakın fındıklarımda bir tane fındık bırakmadıkları gibi fındıkların dallarını bile kırdılar. Sadece benim değil bu dere güzergahında sebze ve meyve bahçelerine büyük zarar verdiler. Bizim devletten beklentimiz koruma altında olan bu ayıların verdiği zararın karşılanmasıdır” diye konuştu. 
 

Haberin Kaynağı: Gümüşkent Gazetesi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberkelkit.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.