Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

TÜRKİYE’NİN ÇİÇEK BALINDA PROLİN DEĞERİ EN YÜKSEK BALI KELKİT’TE

Gündem 30.01.2024 - 07:44, Güncelleme: 30.01.2024 - 07:59 15159+ kez okundu.
 

TÜRKİYE’NİN ÇİÇEK BALINDA PROLİN DEĞERİ EN YÜKSEK BALI KELKİT’TE

Kelkit’in Şen Köyünde bal üreticiliği yapan Sinan ALBAYRAK yaptırmış olduğu laboratuvar analizi sonucu prolin değerinin 1375 çıkması üzerine Türkiye’nin en iyi balını kendisinin ürettiğini iddia etti.
Sinan ALBAYRAK yapmış olduğu açıklama da şunları söyledi; “Üretmiş olduğumuz balın prolin değeri yaptırmış olduğu laboratuvar analizi sonucu 1375 Prolin (balın saflık derecesini gösteren en önemli aminoasittir) çıkmış, bu oran Türkiye ortalamasının üzerinde, bilinen ballarında üstünde çıkarak zirve yapmıştır. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre balda prolin miktarı en az 300 mg/kg olmalıdır. Piyasada coğrafi işaret almış balların çoğunun prolin değeri Kelkit’te üretilen balın altındadır. Yakın zamanda yetkililerin Erzurum Karayazı balı (850 prolin) ve Erzurum Palandöken balı (1058 prolin) ile coğrafi işaret almak için girişim başlattığı ulusal basına yansımıştır. Yalova kestane balı (1600 prolin) en son coğrafi işaret almış bir baldır. Çiçek balları içinde bilinen coğrafi işaretli Anzer balı ( 738 prolin 2022 yılı ) olduğu açıklanmıştır. Yanlış anlaşılmamak için şöyle düzeltme yapayım bahsettiğim yörelerin balları bal sınıflaması içerisinde kalite bakımında çok güzel yerdeler, demek istediğim balın iyi ve kaliteli olduğunun delili prolin değeriyse, Kelkit balı da 1400’ lere varan prolin değeriyle hak ettiği yerde olmalıdır. Türkiye’nin değişik bölgelerinde farklı prolin değerlerinde balların olması bulunduğu coğrafyanın ve çiçek florasının zenginliğine bağlı olarak değişiyor. 2010 yılında Kelkit Kaymakamlığı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Erzincan Üniversitesi’nden Doç.Dr. Ali KANDEMİR öncülüğünde “KELKİT FLORASI GÖRÜCÜYE ÇIKTI” projesi kapsamında yapılan araştırmada Kelkit florası incelenmiş 1010 çeşit bitki tespit edilmiş bunların 137 tanesinin endemik bitki olduğu saptanmıştır. Kelkit’in bulunduğu bölge bakımından Karadeniz ve doğu Anadolu iklim geçişinde olması flora ve endemik bitki bakımından zengin olmasını sağlamıştır. Kelkit balının gün yüzüne çıkması için KELKİT BALI olarak coğrafi işaret alması gerektiği hem Kelkit’in tanıtımı hem de balının tanıtımı açısından çok önemli olduğu ortadadır. Buradan yetkilileri Kelkit balının coğrafi işaret kazanması için gerekli işlemleri başlatmasını temenni ediyorum. Coğrafi işaret alınan balımızla hem balımızın dünyaya açılması sağlanmış olacak hem de üretici olarak bizler bu balı tüketiciyle buluşturmak için bir fırsat yakalamış olacağız.”  
Kelkit’in Şen Köyünde bal üreticiliği yapan Sinan ALBAYRAK yaptırmış olduğu laboratuvar analizi sonucu prolin değerinin 1375 çıkması üzerine Türkiye’nin en iyi balını kendisinin ürettiğini iddia etti.

Sinan ALBAYRAK yapmış olduğu açıklama da şunları söyledi; “Üretmiş olduğumuz balın prolin değeri yaptırmış olduğu laboratuvar analizi sonucu 1375 Prolin (balın saflık derecesini gösteren en önemli aminoasittir) çıkmış, bu oran Türkiye ortalamasının üzerinde, bilinen ballarında üstünde çıkarak zirve yapmıştır.

Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre balda prolin miktarı en az 300 mg/kg olmalıdır. Piyasada coğrafi işaret almış balların çoğunun prolin değeri Kelkit’te üretilen balın altındadır.

Yakın zamanda yetkililerin Erzurum Karayazı balı (850 prolin) ve Erzurum Palandöken balı (1058 prolin) ile coğrafi işaret almak için girişim başlattığı ulusal basına yansımıştır. Yalova kestane balı (1600 prolin) en son coğrafi işaret almış bir baldır. Çiçek balları içinde bilinen coğrafi işaretli Anzer balı ( 738 prolin 2022 yılı ) olduğu açıklanmıştır.

Yanlış anlaşılmamak için şöyle düzeltme yapayım bahsettiğim yörelerin balları bal sınıflaması içerisinde kalite bakımında çok güzel yerdeler, demek istediğim balın iyi ve kaliteli olduğunun delili prolin değeriyse, Kelkit balı da 1400’ lere varan prolin değeriyle hak ettiği yerde olmalıdır. Türkiye’nin değişik bölgelerinde farklı prolin değerlerinde balların olması bulunduğu coğrafyanın ve çiçek florasının zenginliğine bağlı olarak değişiyor.

2010 yılında Kelkit Kaymakamlığı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Erzincan Üniversitesi’nden Doç.Dr. Ali KANDEMİR öncülüğünde “KELKİT FLORASI GÖRÜCÜYE ÇIKTI” projesi kapsamında yapılan araştırmada Kelkit florası incelenmiş 1010 çeşit bitki tespit edilmiş bunların 137 tanesinin endemik bitki olduğu saptanmıştır. Kelkit’in bulunduğu bölge bakımından Karadeniz ve doğu Anadolu iklim geçişinde olması flora ve endemik bitki bakımından zengin olmasını sağlamıştır. Kelkit balının gün yüzüne çıkması için KELKİT BALI olarak coğrafi işaret alması gerektiği hem Kelkit’in tanıtımı hem de balının tanıtımı açısından çok önemli olduğu ortadadır. Buradan yetkilileri Kelkit balının coğrafi işaret kazanması için gerekli işlemleri başlatmasını temenni ediyorum. Coğrafi işaret alınan balımızla hem balımızın dünyaya açılması sağlanmış olacak hem de üretici olarak bizler bu balı tüketiciyle buluşturmak için bir fırsat yakalamış olacağız.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberkelkit.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Cengiz Gül
(30.01.2024 21:25 - #352)
İlçemizde böyle kaliteli bir bal üretilmesi gurur verici. İnşallah hakettiği şekilde markalaşır ve İlçemizin tanıtımına katkı sağlar.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberkelkit.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.